• Без категория

Вазовци отново победители в читателската надпревара

  „Бисерче вълшебно“  е  единствената награда за най-добра детска книга в България, чието жури са децата. Чрез инициативата читателите от 6 до 15 години имат възможност да се срещнат с модерната детско-юношеска художествена литература, издадена  през 2016 г. Организатор на наградата е фондация „Детски  книги“, а кампанията се провежда  с подкрепата на Министерството на образованието и науката и сайта за книги и четене „Аз чета“.

      Целта на тази книжна кампания е повишаване грамотността на българските деца, при което водещ принцип е насърчаването на любов към книгите чрез забавление. Тази година са номинирани 104 заглавия в четири възрастови групи.

За успешното участие на вазовци в тази кампания бяха закупени 43 книги от номинираните в училищната библиотека, голяма част от учениците четоха книги от  регионалната библиотека, а други  си закупиха  такива.

Децата четоха с небивал интерес и ентусиазъм. Очакваха с голямо нетърпение срещите с новите герои и техните приключения.

Петото издание на Наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ 2017, донесе отличия за български писатели и в четирите категории и отбеляза рекорден брой гласували – 6152 деца. Децата от Силистра- са 965, а от  ОУ „Иван Вазов“-  319.

На заключителното парти –в гр.Русе на 3 май 2017 г. бяха изтеглени и печелившите читатели сред всички гласували. Голямата награда – таблет  отиде при дете от Русе.още 10 деца бяха сред късметлиите, които получават 10 комплекта с книги, осигурени от фондация „Детски книги“. Трима от печелившите са от Силистра.

  1. Стиван Даниелов Кунчев (7г.) от ОУ „Иван Вазов“ – Силистра
  2. Ивайло Стефанов Стефанов (10г.)от ОУ „Иван Вазов“ – Силистра
  3. Теодора Ясенова Радева (8г.) от ОУ „Иван Вазов“ – Силистра

Кампанията  приключи, но интересът към книжките и четенето продължава, героите продължават да вълнуват  и предизвикват децата с техните приключения.

Може да харесате още...