Мартениците – червено-бели нишки на приятелството

От стари времена българите се закичват с мартеници – символ на любов, здраве и дълъг живот. В белия цвят е втъкана чистотата на отношенията между хората, а червеният носи топлината на приятелството.

     С пожелания за здраве и късмет ние, заедно с учениците от 1.а клас подготвихме и изпратихме мартеници и картички на децата от съседна Сърбия, от Основно училище „Бранислав Нушич“ в Белград. За тях мартениците са непознати, но те приеха идеята с отворени сърца и също ни изпратиха мартенички, изработени от деца и родители.  Учителката, Миля Зец, разказва в своето писмо, че  проучили с интерес нашите легенди и обичаи и така изплели с любов своите мартенички. „Знайте, че правейки тези кукли и гривни, ние сме изтъкали много любов, която изпращаме. Знайте, че от този ден нататък ни свързват не само Дунав, вашата и наша река, но и тези преплетени нишки от червена и бяла прежда. Сърцето ни е вплетено във всяка нишка…“ – споделя учителката от Белград.

     Така червено-белите нишки свързаха децата от две съседни държави с пожелание за приятелство и добросъседски отношения.  И нека това приятелство да пребъде!

 Маргарита Савова и Наталия Гиздашка,

 учителки на 1.а клас, ОУ „Иван Вазов“ – гр. Силистра

      

Може да харесате още...